MELİKKÖY ANIT ON ÇINARLAR

 


                                                 Melikköy Doğu Çınarı Bilgileri

Türkçe adı

ÇINAR

Ağaç türü

Doğu Çınarı

Latince adı

PlatanusOrientalis

Bulunduğu il – ilçe

Bursa – Mustafakemalpaşa 

Bulunduğu Mahalle ve mevkii

Melik mahallesi  -  Bayram yeri mevkii

Köyün ilçeye uzaklığı

12 km.

Ağaçların köye uzaklığı

400 m.

Matematik (Mutlak) konumu

390 58’ 10’’ Kuzey  -  280 28’ 33’’ Doğu

Denizden yükseklik

40 m.

Ağaç gövde çevresi

390 cm.

Ağaç gövde çapı ve yarıçapı

124 cm.  /   62 cm.

Ağacın boyu

35 m.

Tepe çapı

25 m.

Ağaç yaşı

200 yıl

Mülkiyet durumu

Hazine arazisi

 

 


 

 Yöre Kültüründeki Yeri (Folklorik Veya Mistik Öyküleri),  Tarihte Tanıklık Ettiği Önemli Olaylar:  

 Tarihçe: Mahallenin adı mahallede Melik Dede adındaki bir dededen gelmektedir mahalleyi o kurmuştur. Mahallede şimdi bir yatırı vardır. Bursa il merkezine 95 km, Mustafakemalpaşa ilçesine 10 km uzaklıktadır.

Çınar ağaçları, köyün batısında Kirmasti çayı kenarında, eskiden gençlerin bayram yeri olarak kullandıkları yerdedir. Köy sakini İbrahim BAŞYİĞİTtarafından yaklaşık 750 – 800 yaşında oldukları belirtilmektedir. Aynı kökten on çınar ağacı devasa şekilde yükselmektedir. On çınarlar (yöre halkı tabiri), eskiden Kestelek, Camandar, HacıAli köyünden pazarcıların M.K.Paşa’ya giderken kullandıkları Pazaryolu mevkiinde bulunur.  Melik mahallesinin 200m. batısındadır. Mahallede 80 yaşını aşkın kişilerin dediklerine göre, onların gençliğimde de çınarların bu şekilde kalın ve büyük olduğu söylenmektedir. Köylülerin altında dinlendiği, harman yaptığı, bayramlarını kutladığı büyük çınar ağaçları, caminin ihtiyaçları için kesilmek istenmiş ancak buna Tarım ve köy işleri bakanlığı tarafından izin verilmemiştir. Köy muhtarının yaptığı müracaat geri çevrilmiştir. Buna rağmen ağaçların yola dönük tarafında dallar kesilip budanmıştır. On çınarlardan biri çürümeye yüz tutmuş, bakıma ihtiyacı vardır.

 Ekolojik Farklılıkları:

       Çınar ağaçları, vadinin taşkın ovasında, akarsuya yakın bir konumda olması nedeniyle çevresi Mustafakemalpaşa çayının getirdiği alüvyonlarla dolmuş, çınar ağacının kökü toprak altında kalmıştır. (Şekil:6-A) görüldüğü gibi bugün bu tek kökten yükselen on çınar ağacı varlığını sürdürmektedir.Çalışmamızda bunlardan çevre uzunluğu en büyük olanın bilgilerine yer verilmiştir. Ağaçlardaki görsel farklılıklar onlara anıtsal nitelik kazandıran bir özelliktir. Melik köydeki on çınarlar farklı bir görünümdedir. Aynı yerden göğe doğru yükselen on adet kalın gövdesi bulunur. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder