ORHANİYE MEŞE AĞACI

 


Orhaniye Saplı Meşe Ağacı Bilgileri

Türkçe adı

MEŞE

Ağaç türü

SAPLI MEŞE

Latince adı

Quercus pedunculiflora (Q. pedunculata, Q. robur) 

Bulunduğu il – ilçe

Bursa - Mustafakemalpaşa

Bulunduğu Mahalle ve mevkii

Orhaniye Mahallesi  - köy meydanında

Köyün ilçeye uzaklığı

6 km.

Ağaçların köye uzaklığı

Meşe ağacı köy meydanındadır

Matematik (Mutlak) konumu

390 59’ 11’’ Kuzey – 280 24’ 48’’  Doğu   

Denizden yükseklik

46 m.

Ağaç gövde çevresi

460 cm.

Ağaç gövde çapı ve yarıçapı

146 cm.   /   73 cm.

Ağacın boyu

18 m.

Tepe çapı

25 m.

Ağaç yaşı

200 yıl

Mülkiyet durumu

Köy tüzel kişiliği

 

Mustafakemalpaşa ilçemizin Orhaniye Mahallesindeki aday anıt ağaçtır. 200 yaşında olduğu tahmin edilen büyük bir Saplı meşe(Quercus pedunculiflora -Q. pedunculata, Q. Robur-)dir. Gövde çevresi 460cm., yüksekliği ise 18 metre civarındadır. Kültür Bakanlığı tarafından anıt ağacı olarak tespiti henüz yapılmamıştır. Mahalle meydanındadır. Ağaç gövdesinin çevresi 15 cm. yüksekliğinde beton tuğlalarla çevrilerek koruma altına alınmıştır. (Çubukçu ve Ersöz, 2012) Köy sakini Rafet ORUÇ tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kayıtlı olduğu söylense de ağacın tescili bulunmamaktadır. Ağacın etrafı çevrili, bakımı yerel halk tarafından yapılmaktadır.

 Tarihçe: Köy, Bulgaristan'ın orta bölgesinin Servi kasabasından tahminen 1893 yılında Bursa Mustafa Kemal Paşa ilçesine birbirine akraba 10 ailenin göç etmesi ile kurulmuştur. Eski adı Yeniçiftlik olan köyün adı Cumhuriyet döneminden sonra “Orhaniye” olarak değiştirilmiştir.(Köy Muhtarı Ali MERİÇ)Bursa iline 92 km, Mustafakemalpaşa ilçesine 6 km uzaklıktadır.


Yöre Kültüründeki Yeri (Folklorik Veya Mistik Öyküleri), Tarihte Tanıklık Ettiği Önemli Olaylar:  

       1921 yılında Yunan askerleri köye geldiklerinde meydanda bulunan büyük meşe ağacını ısınma amaçlı kesmek istemişler. Fakat köy halkı ağacın kesilmesine karşı çıkarak engellemişlerdir. Buna karşılık köylüler Yunan askerlerine yakacak odun temin ederek, meşe ağacını kesilmekten kurtarmışlardır.

       Meşe ağacının köy meydanında olup çevresinde cami ve köy kahvesinin bulunması nedeniyle her dönemde çeşitli etkinliklerin yapıldığı yer olmuştur. Her yıl yapılan köy hayrı, milli ve dini bayram kutlamaları, düğünler, asker uğurlamaları meşe ağacının altında gerçekleştirilirdi. Bütün bunlarla birlikte köy muhtarı Ali MERİÇ, meşenin kuruyan ve çürüyen dallarının kesildiğini, bakımının yapıldığını, yaz aylarında ise sulandığını ifade etmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder